Privacy en Cookies

Om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maken wij gebruik van cookies.

Ik ga akkoord!
Informative

Elodie Hunting aan het woord

Dit wordt geen zweverig stuk.

AD-huisastrologe Elodie Hunting weet het zeker, het staat immers al geschreven in de sterren nog voor de auteur een letter op papier heeft. “Ik heb de planeetstanden van de dag van verschijning van dit interview bekeken, 3 januari. De maan staat in Schorpioen, Venus in Boogschutter en Mercurius in Steenbok. Dit is een dag met ruimte voor wat nieuwe ideeën, voor een wat bredere visie. Maar het verhaal blijft concreet, al kan het nieuwe vensters openen.” Elodie maakt o.a. voor het AD de dagelijkse horoscoop, en verzorgt nog een hele reeks gespecialiseerde persoonlijke horoscopen, zoals bv. de liefdeshoroscoop, de persoonlijke horoscoop, en Astroconsult. Je kunt horoscopen op vele zaken toepassen: van het moment waarop een bedrijf fuseert of een belangrijke beslissing genomen moet worden, of je bij je geliefde past, of van het moment waarop een nieuw jaar begint, zoals nu.” Het is een eeuwenoude behoefte van de mensheid: “Iedereen wil weten hoe het hem zal vergaan, iedereen zoekt zekerheid. Niet zo gek, in een wereld die zo onvoorspelbaar is als de onze’.

Elodie probeert in die behoefte te voorzien,
– ze is Tweelingen, en heeft een sterke Mercurius: ‘heel communicatief, veel willen weten, intuïtief, en een spanning tussen denken en voelen’. “Mijn vader is astroloog, dus ik ben er mee opgegroeid. Iedereen die zich serieus met astrologie bezighoudt heeft een opleiding gehad en kan pas na 6 tot 7 jaar ervaring zeggen dat hij of zij het vak goed beheerst. “

Ze maakt duidelijk onderscheid tussen de ‘kleine’ horoscopen, zoals ze elke dag in de krant staan per sterrenbeeld, en de ‘grote’, persoonlijke horoscoop. “De daghoroscoop is algemeen van toon, want deze gaat uit van het dierenriemteken. Dat moet ook wel, want die gaan voor die hele groep mensen op. Toch geven ze een algemeen beeld van de dag die komen gaat voor het desbetreffende teken uit de dierenriem. De ‘grote’ horoscoop geeft een blauwdruk van een persoon. Deze is persoonsgebonden en daarvoor moet je de datum, plaats en precieze tijd van iemands geboorte weten.” Dit wordt o.a. toegepast bij de liefdeshoroscoop en Astroconsult.

Dat tijdstip zoekt ze dan op in een tabellenboek, dat het meest lijkt op een spoorboekje. “Wat er dan gebeurt, is het geheim van de smid. De kennis van de astrologie is ontwikkeld door de Babyloniers. Zij hielden gedurende geruime tijd de gegevens bij van de stand van de sterren, en combineerden dat met gebeurtenissen. Daarin ontdekten ze vaste patronen. Die wetenschap is door de eeuwen heen uiteraard verder uitgediept, en daar komt dan de extra inbreng van de astroloog nog bij. Die is niet alleen gebaseerd op kennis, maar ook op ervaring en inzicht.”

Volgend jaar wordt spaarzaam, maar maatschappelijk gezien een uitgesproken jaar – en dat is vooral berekend aan de hand van de geboortedatum van onze natie, 16 maart 1815. “Nederland had toen de Zon in Vissen. Daar komt onze tolerantie vandaag, zoals in het gedogen van drugs. Aan de oostelijke hemel – wat wij de ascendant noemen – stond toen Kreeft: en daar komt de kneuterigheid, de gezelligheid en de gastvrijheid weer vandaan, de geblokte kleedjes op de keukentafel en het ene koekje bij de thee.”

Wie zijn schouders ophaalt voor deze antieke wetenschap, heeft, ook volgens Elodie, daar regelmatig reden toe: de astrologie is immers helaas zowel een speeltuin als soms een goudmijn voor de commercie “Wat ik op televisie zie aan astrologie, stemt mij niet vrolijk. Op die manier kun je iemand nooit goed raad geven. Ik maak me daar ernstig zorgen over. We hebben een beroepsorganisatie, maar wie morgen astroloog wil spelen, kan ongezien zijn gang gaan, omdat het geen beschermd beroep is. Dat is schadelijk voor het aanzien van het vak. Dat is al erg, maar nog veel erger is het, dat je een grote verantwoordelijkheid naar mensen hebt. Soms krijg ik mensen voor een consult, en dan is de achterliggende problematiek zo groot, dat ik ze door moet verwijzen naar de huisarts voor verdere hulp.

Desondanks ontmoet ook de ervaren en onderlegde astroloog meer dan dagelijks de oude vijand scepsis. “Als mensen zeggen dat het onzin is, dan heb ik altijd een tegenvraag: Wat weet jij er eigenlijk van? Waarom noem je het occult? Heb je dat bestudeerd?”

En als ze dan nog niet luisteren?
“Dan verander ik ze in een kikker.”

Bron: Algemeen Dagblad (3 januari 2008)

Dutch English
Feedback?